Dostupnosť vozidiel je najvyššia za posledné tri roky. Jazdiť na prenajatom nebolo nikdy výhodnejšie.

3 min čítanie

Dostupnosť nových vozidiel je dnes na najlepšej úrovni za posledné roky, čo prináša pozitívne správy predovšetkým pre konečných zákazníkov. Čo spôsobilo tento obrat a aké faktory vedú k zlepšeniu dostupnosti automobilov?

Prečo si klienti vyberajú prenájom vozidiel?

·        Vhodné pre firmy ale aj súkromné osoby;

·        Dostupnosť bez potreby úveru či leasingu;

·        Nezávislosť od úverového registra (nemáte žiadnu záťaž teraz ani do budúcna);

·        Jazdiť môžete po celej EÚ;

·        Jednoduchosť procesu, všetko vybavíme online, a

·        Bez dokladovania príjmu, a v neposlednom rade

·        ŽIADNE STAROSTI.

1. Stabilizácia dodávateľských reťazcov a prispôsobenie výroby

Nedostatok polovodičov, ktorý je kľúčový pre výrobu moderných automobilov, spôsobil výrazné oneskorenia a zníženie počtu dostupných vozidiel počas pandémie. V posledných mesiacoch sa však tento problém zmiernil. Výrobcovia našli nové spôsoby, ako riešiť nedostatky, a dodávateľské reťazce sa začínajú prispôsobovať novým podmienkam. Tým pádom môžu automobilky vyrábať viac vozidiel a rýchlejšie ich dodávať na trh. Väčšina výrobcov inovovala výrobné linky, prešla na efektívnejšie riešenia a diverzifikovala svoje zdroje komponentov. Tým sa zvýšila ich schopnosť produkovať vozidlá v kratšom čase, čo výrazne prispelo k zlepšeniu dostupnosti.

2. Návrat k predpandemickým výrobným kapacitám

Automobilky sa v posledných rokoch snažili vrátiť k predpandemickým výrobným číslam. Mnohé továrne boli počas pandémie nútené obmedziť svoju produkciu alebo dočasne zatvoriť, čo spôsobilo značné oneskorenia v dodávkach. Dnes sú výrobné kapacity opäť v plnom chode a automobilky pracujú na plné obrátky, aby pokryli dopyt po vozidlách. Ten však s nastupujúcou recesiou stagnuje.

Aké výhody z toho plynú pre zákazníka?

Skrátenie dodacích lehôt znižuje čas, ktorý musia čakať na nové vozidlo. Zároveň môže zvýšená dostupnosť vytvárať tlak na stabilizáciu cien, keďže automobilky bežia na plné obrátky, až dokonca vytvárajú nad produkciu. Pre tých, ktorí sa rozhodujú pre nákup nového auta, je teraz priaznivejšia situácia. Na druhej strane, skrz nárast hodnoty vecí vo všeobecnosti, nie len áut, ale napríklad domov či bytov, je náročnejšie získať na nákup vozidla úver či leasing. Preto práve prenájom je elegantným a efektívnym riešením.

Výhľad do budúcnosti

Ak nedôjde k novým narušeniam, ako sú geopolitické problémy alebo ďalšie problémy v dodávateľských reťazcoch, trend zvýšenej dostupnosti vozidiel by mal pokračovať. Nie priamej, ale práve sprostredkovanej cez samotný prenájom (či už dlhodobý alebo operatívny leasing).

Dostupnosť vozidiel v roku 2024 je teda naozaj na najvyššej úrovni za posledné tri roky, čo je pozitívnym signálom pre celý automobilový sektor, ktorý sa vracia na správnu cestu po období veľkých výziev.

Ideálny čas na výmenu starého auta za nové? Áno, práve teraz môže byť ideálny čas na výmenu starého auta za nové z viacerých dôvodov.

Tu sú niektoré kľúčové faktory, ktoré naznačujú, že tento moment je priaznivý:

1. Zlepšená dostupnosť nových vozidiel

Po období, keď bol nedostatok automobilov a dlhé čakacie lehoty spôsobené pandémiou, sa dostupnosť nových áut, ako už bolo spomenuté, výrazne zlepšila. Automobilky opäť vyrábajú viac vozidiel a čakacie doby na niektoré modely sa výrazne skrátili, čo znamená, že zákazníci môžu získať nové auto v relatívne krátkom čase.

2. Vysoké úrokové sadzby a finančné ponuky

Finančné inštitúcie a automobilky často ponúkajú výhodné podmienky financovania alebo leasingu na nové vozidlá. Skrz vysokú terajšiu a budúcu úverovú angažovanosť firiem a ľudí sa však práve v tomto období javí prenájom ako ekonomicky lepšie a výhodnejšie riešenie. Nezaťažuje sa súvaha firiem a takisto prenájom nemá negatívny vplyv na tvorbu záväzkov z pohľadu finančných inštitúcií.

3. Možnosť získať vyššiu hodnotu za staré vozidlo

Vzhľadom na dopyt po ojazdených vozidlách môžu niektorí predajcovia ponúknuť výhodné podmienky pri odkúpení vášho starého auta. Ak je vaše auto v dobrom stave, môžete ho vymeniť za nové za priaznivejšiu cenu, než by ste očakávali v minulosti.

4. Ekonomické a environmentálne výhody

S modernými autami, najmä elektrickými a hybridnými modelmi, môžete výrazne znížiť náklady na palivo a prevádzku. Okrem toho sú tieto vozidlá šetrnejšie k životnému prostrediu, čo môže byť dôležitým dôvodom pre výmenu auta práve teraz.

Ak sa pozriete na tieto faktory, dnes môže byť ideálny čas na výmenu vášho starého auta za nové, najmä ak hľadáte výhodnejšiu, ekologickejšiu a technologicky pokročilejšiu alternatívu.

Operatívny leasing od AVIS

navyše neovplyvňuje vaše úverové zaťaženie rovnakým spôsobom, ako by to urobila tradičná pôžička alebo úver na kúpu auta. Tu je prehľad dôvodov, prečo operatívny leasing môže byť atraktívnou možnosťou pre tých, ktorí nechcú zvyšovať svoje úverové zaťaženie:

·        Auto nevlastníte, ale používate ho

·        Nevzniká úverový záväzok

·        Zlepšenie cash flow a finančnej flexibility

·        Neovplyvňuje úverovú bonitu

Keďže operatívny leasing sa nezaznamenáva ako dlh vo vašom úverovom profile, neovplyvňuje vašu úverovú bonitu. To znamená, že ak v budúcnosti potrebujete získať hypotéku alebo iný úver, leasing nebude prekážkou pri hodnotení vašej schopnosti splácať ďalšie finančné záväzky.

Záver

Operatívny leasing poskytuje flexibilitu, predvídateľné náklady a nezvyšuje vaše finančné záväzky voči úverovým inštitúciám. To robí z operatívneho leasingu ideálne riešenie pre ľudí a firmy, ktorí chcú jazdiť na novom a bezpečnom aute a zároveň si chcú udržať voľné finančné prostriedky.

Pre viac informácií o leasingu a možnostiach financovania, navštívte našu stránku www.avislease.sk alebo nás kontaktujte na info@avis.sk prípadne telefónnom čísle +421 2 2030 2100. Radi vám pomôžeme nájsť najlepšie riešenie pre vaše potreby.